Sposób przygotowania:
Pyszne knedle ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciągamy przez praskę (tak żeby masa była jednolita i bez gródek). Do wcześniej przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku. Bardzo starannie zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na kawałki (takie po mniej więcej 4-5 cm). Z każdego kawałka ciasta robimy placuszek, kładziemy w nim śliwkę (bez pestki) i zaklejamy. W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy je przez ok 10 minut od wypłynięcia. Gotowe knedle odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy ok 2 łyżki masła i dodajemy łyżkę bułki tartej, smażymy aż bułka tarta się lekko zarumieni. Tuż przed podaniem knedle układamy na talerzu i polewamy bułką tartą z masłem. Równie dobrze smakują posypane samym cukrem:) Smacznego:)