Sposób przygotowania:
Pyszne pyzy z ciasta mieszanego
Surowe ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane i odciskamy z wody. Ugotowane ziemniaki mielimy, lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki łączymy i dodajemy mąkę, jajko i ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto - jeżeli jest za luźne dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki.
Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce oleju, studzimy i mielimy. Do masy dodajemy przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i dzielimy na porcje (zdjęcie) - ja robię dość duże, ale możecie robić mniejsze.
Dokładnie zlepiamy boki i formujemy wrzeciona. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub skwarkami z boczku.
Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce oleju, studzimy i mielimy. Do masy dodajemy przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i dzielimy na porcje (zdjęcie) - ja robię dość duże, ale możecie robić mniejsze.
Dokładnie zlepiamy boki i formujemy wrzeciona. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub skwarkami z boczku.