reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pyszne pyzy z ciasta mieszanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie lubię wyrzucać jedzenia, tym bardziej, że z pozostałości możemy zrobić naprawdę pyszny i tani obiad. Zobaczcie!

Pyszne pyzy z ciasta mieszanego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszne pyzy z ciasta mieszanego

Ciasto ziemniaczane:

Farsz:

  • 200-250 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Kilka plastrów boczku wędzonego lub masło

Sposób przygotowania:

Pyszne pyzy z ciasta mieszanego
Surowe ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane i odciskamy z wody. Ugotowane ziemniaki mielimy, lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki łączymy i dodajemy mąkę, jajko i ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto - jeżeli jest za luźne dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki.

Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce oleju, studzimy i mielimy. Do masy dodajemy przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i dzielimy na porcje (zdjęcie) - ja robię dość duże, ale możecie robić mniejsze.

Dokładnie zlepiamy boki i formujemy wrzeciona. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub skwarkami z boczku.
Pyszne pyzy z ciasta mieszanego
surowe ziemniaki trzemy tak jak na placki ziemniaczane i mocno odciskamy wodę
Pyszne pyzy z ciasta mieszanego
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i dzielimy na porcje ( zdjęcie) ja robię dość duże, ale możecie robić mniejsze, dokładnie zlepiamy boki i formujemy wrzeciona.
Pyszne pyzy z ciasta mieszanego
Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub skwarkami z boczku.