pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Pysznotka od Cioci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry placek, serdecznie polecam

Pysznotka od Cioci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pysznotka od Cioci

 

Sposób przygotowania:

Pysznotka od Cioci
CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać cukier puder. Zrobić rowek, dodać: żółtka, margarynę, śmietanę i wszystko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć brytfanny wysmarowane margaryną tym ciastem. 3 białka ubić. Wysmarować jedno ciasto. Posypać zmiksowanymi orzechami. Polać delikatnie powidłami. Piec w 180 st. przez 20 minut. Tak samo postąpić z drugą połową. KREM: Pół szklanki mleka odlać. Większą część zagotować. W połowie szklanki wymieszać: cukier, mąki, cukier wanilinowy, żółtka. Gdy zacznie się mleko gotować, zalać mlekiem z innymi wymieszanymi składnikami i mieszać do zagotowanie. Odłożyć do ostudzenia. Na koniec utrzeć z margaryną. Można dodać kieliszek spirytusu. Na jedną połówkę ciasta dać masę, przykryć drugą połową. Smacznego!
Pysznotka od Cioci
Tak jak opisano w przygotowaniu, przygotować ciasto.
Pysznotka od Cioci
Ciasto wyłożyć na brytfannę, polać ubita piana z białek, posypać orzechami i polać powidłami
Pysznotka od Cioci
Upiec ciasto. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Pysznotka od Cioci
Przygotować masę. Wyłożyc ją na jedną część placka. Przykryć drugą.

Tagi:

ciasto