agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

pyszny bigos,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny bigos. Spróbuj naprawdę warto.

pyszny bigos,

Składniki:

pyszny bigos,

 

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 100 g kiełbasy zwyczajnej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • cebula
  • 250 g śliwek węgierek
  • 200 g pomidorów
  • 1 puszka gulaszu
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier, maggi

Sposób przygotowania:

pyszny bigos,
Z kapusty zdjąć uszkodzone liście, opłukać, pokroić w kosteczkę, pozostawiając głąb oraz twarde nerwy, kolejno zalać mała ilością wrzątku z dodatkiem soli. Zagotować pod przykryciem. Śliwki umyć, wydrążyć pestki, pokroić w szerokie paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Cebulę obrać, opłukać drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą oraz śliwkami, pomidorami, gulaszem oraz obraną z osłonki i pokrojoną w kostkę kiełbasą, chwilę podusić , a na koniec doprawić do smaku.