gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Pyszny Czarnuszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam spróbować to ciasto. Jest naprawdę przepyszne. Robi się go szybko i smakuje całej rodzinie. Polecam

Pyszny Czarnuszek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny Czarnuszek

 

  • CIASTO
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • MASA
  • 1/2 l śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • POLEWA
  • 10 dkg margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pyszny Czarnuszek
CIASTO: Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia, ręką lub łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na 2 keksówki, Piec w 180 st. Około 35 min. Odstawić do wystudzeniu. MASA: Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Galaretki ugotować każdą osobno w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, dać do stężenia, następnie pokroić w kostki. Na jeden zimny placek wyłożyć połowę śmietany, na śmietanie układać pokrojone w kostki różnokolorowe galaretki , wyłożyć resztę śmietany na galaretki i przykryć drugim ciastem. POLEWA: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondla i zagotować, gdy będzie gęsta ściągnąć z ognia i wystudzić. Zimną polać po całym cieście. Udekorować. Smacznego.
Pyszny Czarnuszek
Na sam początek przygotować jasny biszkopt
Pyszny Czarnuszek
Następnie przygotować ciemny biszkopt. Upiec.
Pyszny Czarnuszek
Przygotować masę i przełożyć nią ciasta. Między masę włożyć pokrojone w kostkę galaretki.
Pyszny Czarnuszek
Przygotować polewę. Zagotować i polać dokłądnie po placku. Udekorować.