nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszny jabłecznik z tartych jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jabłecznik z tartymi jabłkami ze słoika. Można użyć również świeżych jabłek, jednak należy je utrzeć i na 3 godziny zostawić z cukrem.

Pyszny jabłecznik z tartych jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny jabłecznik z tartych jabłek

 

  • mąka pszenna - 1 kg
  • jaja - 5 sztuk
  • margaryna - 1 kostka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 0,5 szklanki
  • tarte jabłka ze słoika - 1 słoik
  • soda oczyszczona - szczypta
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszny jabłecznik z tartych jabłek
Krok 1: Wszystkie składniki oprócz jabłek ze słoika wkładamy do dużej miski i ręką zagniatamy, aż będzie odchodzić od ręki. Krok 2: Jednolite ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy na blaszkę i palcami rozprowadzamy. Krok 3: Jabłka przekładamy na ciasto. Drugą część ciasta bierzemy na stolnicę i rozwałkowujemy placek. Przekładamy go na jabłka.Krok 4: Pieczemy ok. 50 minut w 175 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Pyszny jabłecznik z tartych jabłek
Oprócz jabłek wszystkie składniki przekładamy do miski.
Pyszny jabłecznik z tartych jabłek
Na ciasto dajemy jabłka ze słoika lub świeże.
Pyszny jabłecznik z tartych jabłek
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy.
Pyszny jabłecznik z tartych jabłek
Przekładamy ciasto na jabłka i pieczemy.