mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszny piankowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto biszkoptowe.

Pyszny piankowy biszkopt

Składniki:

Pyszny piankowy biszkopt

 

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru białego,
  • 6 łyżek mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 białka jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 opakowania galaretki agrestowej,
  • 300 g białych winogron

Sposób przygotowania:

Pyszny piankowy biszkopt
Na początku utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym a białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek na przemian dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce piany z białek. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ok. 25 min. Wyjąć biszkopt i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 4 białka jajek ubić na sztywno. Wszystkie galaretki rozpuścić w pół szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Ostudzić. Do piany powoli wlewać tężejącą galaretkę. Powstałą masę wylać na zimny biszkopt. Poukładać umyte i osuszone winogrona. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na jakąś godzinkę. Smacznego.