Sposób przygotowania:
pyszny placek śliwkowy
Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę,dodając stopniowo mleko ja jajka,wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia.Z migdałów zdjąć skórkę i zetrzeć je na tarce na drobnych oczkach,dodać do ciasta.Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na godzinę.Umyte śliwki ugotować pod przykryciem w winie z dodatkiem cukru zmieszanego z cukrem waniliowym i kawałkiem cynamonu,wyjąć,osączyć.Pozostały sos odparować ,aż stanie się gęsty.Ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować,wyłożyć nim blachę,nakłuć widelcem i obłożyć śliwkami,posypać płatkami migdałowymi.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temperaturze200 stopni C około 35 min.Wyjąć ciasto,skropić syropem ze śliwek.