Sposób przygotowania:
Pyszny placuszek
CIASTO:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do tego rozdrobnioną nożem margarynę oraz dwie łyżki śmietany. Następnie do składników wbić cztery żółtka. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i upiec osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone spody posmarować z jednej strony powidłami. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Najednej upieczony spód posmarowany powidłem nałożyć ostrożnie pianę, a na to położyć drugi upieczony spód, a następnie wysmarować go masą.
MASA:
Do mleka dodać mąki, cukier puder oraz wbić pięć żółtek, a następnie ugotować na gazie. Margarynę dobrze ubić, a następnie dodać do ugotowanej masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do tego rozdrobnioną nożem margarynę oraz dwie łyżki śmietany. Następnie do składników wbić cztery żółtka. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i upiec osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone spody posmarować z jednej strony powidłami. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Najednej upieczony spód posmarowany powidłem nałożyć ostrożnie pianę, a na to położyć drugi upieczony spód, a następnie wysmarować go masą.
MASA:
Do mleka dodać mąki, cukier puder oraz wbić pięć żółtek, a następnie ugotować na gazie. Margarynę dobrze ubić, a następnie dodać do ugotowanej masy.