Sposób przygotowania:
Pyszny torcik Danusi
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę.
Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.
przez ok.35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach.
Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć dżem wiśniowy.
Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu.
Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Resztę kremu podzielić na 2 części.
Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy.
Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę.
Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.
przez ok.35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach.
Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć dżem wiśniowy.
Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu.
Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Resztę kremu podzielić na 2 części.
Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy.
Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.
goga591@wp.pl
Danusia19671
Bardzo prosty i jaki smaczny