gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pyzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z takiej porcji ciasta wyszło mi ok. 20 sztuk pyz.

Pyzy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyzy

 

Sposób przygotowania:

Pyzy
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dwoma łyżkami maki i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wbijamy jajka, dodajemy oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z ciasta formujemy małe kulki. W garnku zagotowujemy tyle wody, aby nie dotykała sitka, na którym układamy porcjami pyzy i parujemy ok. 8-9 minut.
Pyzy
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wbijamy jajka, dodajemy oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Pyzy
Z ciasta formujemy małe kulki. . . . . . .
Pyzy
W garnku zagotowujemy tyle wody, aby nie dotykała sitka, na którym układamy porcjami pyzy i parujemy ok. 8-9 minut.

Tagi:

jajko jajka