blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pyzy na cebulowej jarzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pyzy na cebulowej jarzynce

Składniki:

Pyzy na cebulowej jarzynce

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy na cebulowej jarzynce
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osobnej wodzie (20 minut). Trzy cebule obrać i posiekać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Trzy łyżki skwarek odłożyć, do pozostałych dodać posiekaną cebulę, podsmażyć razem na złoty kolor. Mieszaninę skwarek i cebuli lekko osączyć z tłuszczu. Ziemniaki odce-dzić, zalać zimną wodą, obrać z łupinek. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wymieszać z osą-czonymi skwarkami i cebulą oraz mąką ziemniaczaną. Połowę mleka podgrzać, Połowę mleka podgrzać, dodać do masy ziemniaczane;. Doprawić do smaku solą. Z ciasta uformować osiem pyzów. Wrzucić je do lekko wrzącej, osolonej , wody, gotować około pół | godziny. Pozostałe cebule pokroić w krążki, wymieszać w rondelku z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Gotować na mocnym ogniu około minuty, Doprawić do smaku solą i pieprzem, Pyzy podawać na cebulowej jarzynce.

Tagi:

cebula