Sposób przygotowania:
Pyzy na cebulowej jarzynce
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osobnej wodzie (20 minut). Trzy cebule obrać i posiekać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Trzy łyżki skwarek odłożyć, do pozostałych dodać posiekaną cebulę, podsmażyć razem na złoty kolor. Mieszaninę skwarek i cebuli lekko osączyć z tłuszczu. Ziemniaki odce-dzić, zalać zimną wodą, obrać z łupinek. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wymieszać z osą-czonymi skwarkami i cebulą oraz mąką ziemniaczaną. Połowę mleka podgrzać, Połowę mleka podgrzać, dodać do masy ziemniaczane;. Doprawić do smaku solą. Z ciasta uformować osiem pyzów. Wrzucić je do lekko wrzącej, osolonej , wody, gotować około pół | godziny. Pozostałe cebule pokroić w krążki, wymieszać w rondelku z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Gotować na mocnym ogniu około minuty, Doprawić do smaku solą i pieprzem, Pyzy podawać na cebulowej jarzynce.