Sposób przygotowania:
Pyzy nadziane parówkami.
Obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie. Ciepłe, odcedzone ziemniaki utłuc tłuczkiem. Jak chwilkę przestygną dodać do nich mąkę, jajko oraz sól z czosnkiem granulowanym. Wszystkie składniki dokładnie ręcznie wymieszać do powstania jednolitej masy bez grudek. Parówki wyjąć z osłonek i pokroić na nieduże kawałki. Brać trochę ziemniaczanej masy, robić z niej placek, kłaść na owym placku kawałek parówki i rolować całość w kulkę, tak, by parówka zawinięta była w środku ziemniaczanej kulki, surowej jeszcze pyzy. Postępować identycznie do wykorzystania całości ziemniaczanej masy i ulepienia wszystkich pyz. Pyzy gotować w garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą i wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej chwilkę po tym jak wypłyną na powierzchnię wody..
Bursztynek90