Sposób przygotowania:
Pyzy z duszonym kurczakiem
1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości- mielimy. 1/2 obieramy i ścieramy tak jak na placki- przekładamy na sito i bardzo dokładnie odciskamy wodę ( jeżeli trzeba robimy w rękach, musi być mocno odciśnięte, patrz zdj) zlewamy wodę i do ziemniaków dodajemy wytworzoną skrobię Ziemniaki łączymy ze sobą, dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Farsz: cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na dwóch łyżkach oleju- studzimy i mielimy razem z kurczakiem. Marchewkę i ogórka trzemy na małych oczkach tarki do warzyw. Do masy dodajemy starte warzywa, natkę , jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem- dokładnie wyrabiamy. Ręce oprószamy mąką, łyżką nabieramy porcję ciasta i robimy płaski placuszek. Nakładamy porcję farszu, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy pyzy ( u mnie walce, ale mogą być i okrągłe) Pyzy partiami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 6-7 minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone zrumienioną na maśle cebulką. Smacznego:)