Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem wołowo drobiowym
Mięso wołowe, drobiowe, obieram z kości.Boczek przetapiam.Skwarki odkładam do polania pyz, a na tłuszczu, przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Mięsa mielę w maszynce, dodaję przesmażoną cebulę, pieprz, jarzynkę, soli nie dodaję, gdyż mięso już gotowało się w przyprawach. Ziemniaki gotuję w lekko posolonej wodzie, odsączam po ugotowaniu i zgniatam w prasce.Do zimnych, zmiażdżonych ziemniaków, dodaję mąkę pszenną, jajka całe i zarabiam ciasto. Robię próbę ciasta, czy odpowiednia jest proporcja mąki, czy nie będą się rozpadać podczas gotowania. W garnku gotuję wodę, lekko posoloną i wrzucam kawałek ciasta, jeśli proporcja jest zachowana wtedy , dzielę ciasto na małe części roluję, tnę nożem małe porcje ciasta, rozklepuję na dłoni i wkładam przyrządzone mięso, zlepiam, kształtując okrągłe pyzy.Pyzy gotuje na małym ogniu.Po ugotowaniu, łyżką cedzakową wyjmuję pyzy, polewam przetopionym boczkiem i podaję z dowolną surówką. Życzę smacznego.
Czesiu