Sposób przygotowania:
Kluski na parze z jagodami.
Mleko podgrzać dodać drożdże, łyżeczkę cukru ,mąki dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć mąkę,cukier,sól i wymieszać. Dodać letnią roztopioną margarynę, roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże.Wszystko razem zagnieść i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od brzegów i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto bawełnianym ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości.Odrywać po kawałku ciasta ,formować kulki a następnie rozpłaszczyć. Do każdej kluski dajemy łyżkę jagód i dobrze sklejamy. Układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy w parowarze około 10-15 min. Sos jagodowy Jagody które nam zostały podsmażyć na patelni,dodać śmietanę lekką podgotować żeby sos trochę zgęstniał i dosłodzić do smaku. Kluski podajemy polane sosem jagodowym i posypane jagodami.