iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pyzy zapiekane z sosem serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Często robię pyzy, bo lubi je cała moja rodzina. Dla odmiany eksperymentuję z nimi podając je np. w sosie serowym.

Pyzy zapiekane z sosem serowym

Składniki:

Pyzy zapiekane z sosem serowym

 

Sposób przygotowania:

Pyzy zapiekane z sosem serowym

ETAP 1:

Ziemniaki gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy.

Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy mięso, smażymy i solimy. Wciskamy czosnek, pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek.

Do ziemniaków dodajemy mąkę, formujemy na dłoni placuszki, nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi tak, aby powstała kulka.

Postępujemy tak z resztą ziemniaków i farszu. Kulki gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Układamy w naczyniu do zapiekania.

Śmietanę mieszamy z gałką, dodajemy ser. Masą zalewamy kulki. Zapiekamy 15 minut.


Tagi:

danie pyzy