Dietolog

Dietolog

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Szpinakowe pyzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne zielone kulki z czerwonym sosem - cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wsuwają je ze smakiem największe niejadki, nawet te, które szpinaku nie lubią.

Szpinakowe pyzy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowe pyzy

 

 

  • Sos pomidorowy:
  • 400g (puszka) pomidorów krojonych
  • 2 szalotki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • listki bazylii/oregano do przybrania

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pyzy
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Szpinak odparować na patelni i także ostudzić. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, mąką, jajkiem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto i formować niewielkie kuleczki, wrzucać na wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie. Osączyć i podawać z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem. Sos jest banalnie prosty do przyrządzenia (lepiej go przygotować zanim zielone pyzy będą gotowe): posiekaną cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, paprykę i oregano. Dusić około 30 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szpinakowe pyzy
ZIELONE KULKI