sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

pyzy ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dla wielbicieli ziemniaków

pyzy ziemniaczane

Składniki:

pyzy ziemniaczane

 

  • 1 kg ugotowane ziemniaki,
  • 1 sztuka jajko kurze,
  • 1 lyzka śmietana,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1,4 szlanki bulka tarta,
  • 1 sztuka cebula biała,
  • 2 szklanki ugotowanego i zmielonego miesa,
  • 1 szczypta soli
  • 1 sztuka jajko kurze,
  • 1 szklanki mąka,
  • 1-2 sztuki podsmazona cebulka na oleju

 

Sposób przygotowania:

pyzy ziemniaczane
Ziemniaki mielimy i laczymy z maka ziemniaczana,jakiem i sola.Zagniatamy,tworzymy kule.Z pozostalych skladnikow:mies zmielonego,jajka,bulki,posiekanej drobno cebuli i smietany wyrabiamy farsz miesny.Ewentualnie doprawiamy do smaku.Małymi porcjami odrywamy kawalki ciasta i rozplaszczamy,na srodek kladziemy lyzka farsz i zlepiamy brzegi tworzac kulke.Postepujemy podobnie z pozostalym ciastem i farszem.Do gotujacej sie posolonej wody wkladamy kolejno pyzy.Lekko zamieszamy aby nie przywarly do dna.Gotujemy, na malym ogniu,okolo 10 minut od chwili wyplyniecia na wierzch.Polewamy podsmazona cebulka przed podaniem