malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Quesadilla z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie to jest bardzo aromatyczne po zapieczeniu. A to dzięki kolendrze. Wspaniale komponuje się ciągnącym się w daniu cheddarem.

Quesadilla z wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Quesadilla z wołowiną

 

  • 30 dag mielonej wołowiny,
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej firmy hortex,
  • 5 dag sera cheddar,
  • 3 łyżki suchego ryżu,
  • dwie szczypty pieprzu cayenne,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry,
  • 1/3 papryczki chili czerwonej.
  • Salsa paprykowa:
  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 papryczki chili czerwonej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 czerwonej cebuli.
  • Dodatkowo:
  • 6 placków tortilla.

 

Sposób przygotowania:

Quesadilla z wołowiną
Wołowinę smażymy na oliwie przez 3 minuty. Następnie solimy. Przekładamy do garnka. Ryż gotujemy na półtwardo z dodatkiem pieprzu cayenne. Papryczkę chili siekamy i wrzucamy na patelnię razem z mieszanką meksykańską hortex. Smażymy przez 15 minut. Doprawiamy solą. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy placek na blasze. Smarujemy ryżem, układamy grubą warstwę warzyw oraz mięsa. Posypujemy serem. A następnie posiekana kolendrą. Przykrywamy drugim plackiem. Zapiekamy przez 15 minut. Po wyjęciu chwilę czekamy, a następnie kroimy w czwórki lub ósemki. Sos: Paprykę kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sok z cytryny, sól, oliwę i miksujemy na drobno za pomocą blendera. Podajemy sos do quesadilli.
Quesadilla z wołowiną
Tortilla na blasze podczas smarowania ryżem
Quesadilla z wołowiną
Tortilla z nałożonym farszem warzywnym, mięsnym, kolendrą oraz serem
Quesadilla z wołowiną
Tortilla pokryta farszami oraz serem przykryta drugą tortillą przed zapieczeniem