marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Quiche z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kisze to średnie placki,które można nadziewać warzywami,grzybami lub nawet owocami. Do nich podawać kruchą lodową lub zieloną sałatę.

Quiche z pieczarkami

Składniki:

Quiche z pieczarkami

 

  • 300 g.mąki pszennej typ 650,
  • 200 g. margaryny lub miękkiego masła,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 3-4 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól jodowana,
  • tłuszcz do foremek,
  • 40 dag.pieczarek,
  • cebula,
  • 2 średnie czuszki kolorowe,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych np.estragon,bazylia,oregano.

Sposób przygotowania:

Quiche z pieczarkami
Pieczarki i czuszki oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie oraz pokroić na plastry, czuszki posiekać na talarki. Pieczarki obsmażyć na maśle. Cebulę można dodać jak kto woli oraz posiekane czuszki. Z podanych wyżej składników na kruche ciasto wyrobić i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić przez 30 min. w lodówce i w woreczku foliowym. Potem wysmarować tłuszczem foremki do tartej i wylepić je ciastem podzielonym na cztery części. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a na wierzch ciasta wyłożyć farsz pieczarkowo-ziołowy na pikantnie, ustawić foremki z zawartością na blasze. Piec ok.15-20 min. Po wyjęciu ostudzić i wyjąć delikatnie kisze z foremek podważając czubkiem noża. Podawać z sałatą zieloną lub kruchą lodową.

Tagi:

zioła quiche