grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche ze szparagami w sosie jajeczno-serowym z dodatkiem ricotty, parmezanu i fety, proste i szybkie w przygotowaniu, danie idealne dla wielbicieli szparagów.

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety

Składniki:

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g szparagów
  • 200 g ricotty
  • 100 g sera feta
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety

Przygotowanie sosu serowego

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety
Sos serowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów, usunięcia suchych i twardych końcówek. Szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Ugotowane szparagi odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, ricottę, pokruszony ser feta i starty ser parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie quiche

Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety
Quiche pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ją ciastem francuskim.
Ciasto francuskie równomiernie pokrywamy sosem serowym, na którym układamy szparagi. Przed pieczeniem quiche posypujemy startym parmezanem.

Quiche pieczemy ok. 30-35 minut.