Rabarbarowy pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy jest sezon na rabarbar od razu pędzę do ogródka by go zerwać i zrobić to pyszne ciasto

Rabarbarowy pleśniak

Składniki:

Rabarbarowy pleśniak

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel truskawkowy
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki kakao
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy pleśniak
1. Mąkę przesiać, mieszać z proszkiem i 1,5 szklanki cukru.Siekać z margaryną i żółtkami. Wyrobić ciasto. Schłodzić. 2. Dwie trzecie ciasta kruszyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25 x 37 cm. Resztę dzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. 3. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Kroić i układać na cieście. Posypać jasnym pokruszonym ciastem. 4. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać resztę cukru. Wsypać kisiel i delikatnie mieszać. Pianę rozsmarować na cieście, a następnie posypać pokruszonym ciastem z kakao. 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 45-50 minut.

Tagi:

jajko jajka