Sposób przygotowania:
Sezamowy filet w sosie rabarbarowymETAP 1
Filet myjemy i osuszamy. Gotowy dzielimy na 4 zgrabne porcje. Każdą część mięsa oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na oddzielnym talerzu mieszamy jasny i ciemny sezam. Jajko wybijamy i roztrzepujemy.
ETAP 2
Doprawione mięso kolejno maczamy w mące, jajku i sezamie.
ETAP 3
Tak przygotowane porcje smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrumienienia.
ETAP 4
SOS: Rabarbar myjemy i kroimy w około 0,5-1 cm kawałki.
ETAP 5
Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go winem, bulionem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy rabarbar będzie miękki powstały sos doprawiamy do smaku. W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić go mąką ziemniaczaną.
Przygotowane filety układamy na liściu sałaty i polewamy rabarbarowym sosem. Gotowe.
SylaUla