SUPERPRZEPIS

Sezamowy filet w sosie rabarbarowym

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym Więcej zdjęć (3)

Filet w chrupiącej, sezamowej panierce smakuje i wygląda super. Dla osób lubiących poznawać nowe smaki polecam podać go w towarzystwie rabarbarowego sosu. Kwaśny smak rabarbaru ginie w połączeniu z winem i cukrem.

Składniki:

Sezamowy filet w sosie rabarbarowym

FILET

SOS:

  • 400 gram rabarbaru,
  • ¾ szklanki czerwonego wina,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2,5 łyżki cukru brązowego,
  • Pieprz cayenne do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Cynamon do smaku,
  • Imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Sezamowy filet w sosie rabarbarowym

ETAP 1

Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym
Przygotowujemy mięso i składniki panierki

Filet myjemy i osuszamy. Gotowy dzielimy na 4 zgrabne porcje. Każdą część mięsa oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na oddzielnym talerzu mieszamy jasny i ciemny sezam. Jajko wybijamy i roztrzepujemy.

ETAP 2

Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym
w sezamie panierujemy filet

Doprawione mięso kolejno maczamy w mące, jajku i sezamie.

ETAP 3

Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym
Mięso smażymy z dwóch stron do miękkości

Tak przygotowane porcje smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 4

Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym
umyty i osuszony rabarbar kroimy

SOS: Rabarbar myjemy i kroimy w około 0,5-1 cm kawałki.

ETAP 5

Sezamowy filet w  sosie rabarbarowym
Składniki sosu gotujemy razem

Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go winem, bulionem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy rabarbar będzie miękki powstały sos doprawiamy do smaku. W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić go mąką ziemniaczaną.
Przygotowane filety układamy na liściu sałaty i polewamy rabarbarowym sosem. Gotowe.