mikunia

mikunia

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

racuszki palce lizać! :) pulchniutkie i pyszniutkie :)

Racuchy

Składniki:

Racuchy

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka z jajek
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Racuchy
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj. Następnie dosyp 3 łyżki mąki i odstaw, aby zaczyn zapracował. Po 10 minutach dodaj maślankę i mąkę wymieszaną z solą. Ubij białka jaj na sztywno z odrobiną soli i wymieszaj z drożdżową masą. Smaż na oleju tak długo, aż placki uzyskają złoty kolor. [ ja czasem dodaję do masy starte jabłka... słodkie są i pyszne] Życzę smacznego!

Tagi:

jajko jajka