Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie i smaczne racuszki dla moich domowników. Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni.

Racuchy drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Ciasto

Dodatkowo

  • jabłka - 3 szt
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem.

Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić jeszcze na 10 minut. Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem, moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby się nie kleiło do łyżki Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jabłka obrane usunięte gniazda nasienne i pokrojone w kostkę
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Z podanych składników przygotowano ciasto drożdżowe
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do ciasta drożdżowego zostały dodane jabłka
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Za pomocą łyżki kłaść ciasto na rozgrzany tłuszcz
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Smażyć racuszki na złoty kolor z obu stron