WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placuszki drożdżowe które każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Stanowią pyszny samodzielny posiłek lub deser. Idealne dla dzieci i dorosłych.

Racuchy drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

  • 0,5kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 50g drożdży świeżych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szkl. ciepłego mleka
  • 3-4 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier-puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

ETAP 1:

Przygotowanie placków należy rozpocząć od zrobienia zaczynu drożdżowego. Drożdże należy zasypać łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić aż zacznie pracować.

Następnie do dużej miski przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, wbić jajka, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy i zmiksować na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.

Jabłka wrzucić do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut żeby podrosło. Na patelni rozgrzewać olej i smażyć placuszki na złotobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem-pudrem.

Racuchy drożdzowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni
Racuchy drożdzowe z jabłkami
Ciasto na placki po wyrośnięciu przed dodaniem jabłek

Tagi:

racuchy danie