jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuchy z płatkami gryczanymi podane z twarożkiem i rzepką są smaczne i zdrowe.

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą

 

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • olej roślinny do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400g serka wiejskiego
  • 1 czarna rzepa
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą
Lekko podgrzwamy 250 ml mleka, dodajemy pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Płatki zalewamy wodą. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, płatki z wodą, jajo, sól i masło. Mieszamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki lub dolewamy wody. Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju, układamy je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu. Obieramy i ścieramy rzepę w łezkę,solimy ją i posypujemy pieprzem cytrynowym. Przed podaniem nakładamy na każdego racucha po łyżce twarożku i startej rzepy.
Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą
Do ciasta dodajemy błyskawiczne płatki gryczane namoczone w wodzie.
Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą
Smażymy racuchy na oleju roślinnym na złoty kolor z obydwu stron.

Tagi:

mak