Sposób przygotowania:
Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą
Lekko podgrzwamy 250 ml mleka, dodajemy pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Płatki zalewamy wodą. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, płatki z wodą, jajo, sól i masło. Mieszamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki lub dolewamy wody. Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju, układamy je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu. Obieramy i ścieramy rzepę w łezkę,solimy ją i posypujemy pieprzem cytrynowym. Przed podaniem nakładamy na każdego racucha po łyżce twarożku i startej rzepy.