Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Racuchy jogurtowe polane miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lżejsza wersja racuchów;)

Racuchy jogurtowe polane miodem

Składniki:

Racuchy jogurtowe polane miodem

 

  • Ciasto:

 

  • jogurt naturalny - 350 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • Jajko - 1 sztuka
  • cukier - 2łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

  • Do polania:
  • miód( u mnie z mniszka lekarskiego) - 5 - 6 łyżek

 

  • Do smażenia:
  • olej - 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jogurtowe polane miodem
Jogurt naturalny mieszamy razem z mlekiem, następnie dodajemy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, na kilka minut aby odpoczęło. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszcz na patelni, z obu stron na rumiano. Gotowe, polewamy miodem;) Smacznego:)