Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Racuchy klasyczne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 9

Pyszne racuszki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Racuchy klasyczne

Składniki:

Racuchy klasyczne

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy klasyczne
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywno dodając cukier.Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.

Tagi:

jajko jajka