Sposób przygotowania:
Racuchy klasyczne
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywno dodając cukier.Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.
Barbara Malafouris
Henia
Bardzo, bardzo średni komentarz, ale na poziomie... osoby piszącej.A cały dowcip w tym,że akurat oceny tego pseudo komentatora mam w nosie!
Babciagramolka
Rany- czy do niektórych nie dociera to co się mówi. Może po prostu poprosimy Panią Basię , żeby przestała się interesować przepisami na tej stronie ?
Czy My mamy się też zrewanżować odwiedzinami na bloogu ? Chyba nie - średnia przyjemność .
Henia
Nie, Buniu, ja się nie piszę na ten blog.Odwiedzam tylko strony na odpowiednim poziomie i klasie. Sądząc z jadu jaki ta osoba tu sączy, blog jest jak jego właścicielka. Dołączam się do Ciebie w propozycji żeby p.Barbara Solarz - Malafouris poszła sobie stąd i zajęła się swoim blogiem, bo jej całkiem padnie.