jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Racuchy z drożdżami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne racuchy z drożdżami z ciepłym mlekiem czy kakao są pysznym daniem na śniadanie czy kolację.

Racuchy z drożdżami

Składniki:

Racuchy z drożdżami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z drożdżami
0,5 szklanki mąki zalać wrzącą wodą, Wierzch oprószyć pozostałą mąką, odstawić aby wystygło. Drożdże rozetrzeć z cukrem, żółtka rozkłócić z szczyptą soli, wszystko dodać do mąki. Wlać ciepłe mleko. Dobrze wymieszać, ciasto ma być gęste, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło. Białka ubić i dodać do podrośniętego ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka