edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zawsze obiecuję sobie, że nie pozwolę nikomu ich tknąć przed końcem smażenia. Dzisiaj już prawie się udało :)

Racuchy z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

 

  • kubek 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jabłko – u mnie Ligol
  • 5 dag drobnych miękkich rodzynek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Do miski wlałam kefir, dodałam do niego oddzielone od białek żółtka, rum, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną, roztrzepałam. Dosypałam przesianą mąkę i dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do zmiksowanego ciasta i delikatnie wymieszałam łyżką. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w niedużą kostkę, i wraz z rodzynkami dodałam do ciasta, wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcje ciasta. Smażyłam z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni przekładałam racuchy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podałam oprószone cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Poszczególne etapy przygotowania ciasta.
Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Na rozgrzany olej łyżką nakładałam porcje ciasta.
Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Na papierowym ręczniki osączyłam racuchy z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Racuchy podałam oprószone cukrem pudrem.