karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Racuchy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne racuchy na zsiadłym mleku z dodatkiem jabłka, które można zastąpić innym owocem, podane na słodko idealne za sniadanie lub kolację

Racuchy z jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkiem

 

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 250 ml mleka zsiadłego
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżko cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta solo

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, połowę kroimy na drobne kawałaki. Jajko wybijamy w całości do miski dodajemy pozostałe składniki, w przypadku mąki dodajemy najpierw szklankę, wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja ciasta będzie zbyt lejąca dodajemy więcej mąki, po raz kolejny dokładnie mieszamy, dodajemy jabłka. Smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, na dużym ogniu.
Racuchy z jabłkiem
smażymy na gorącym oleju do momentu aż siędobrze zarumienią
Racuchy z jabłkiem
ciasto wykładamy tak aby nie sklejały sie boki placuszków