Sposób przygotowania:
Racuchy z jabłkami i cynamonem
Zmiksować jaja , mąkę ,śmietanę , proszek do pieczenia , szczyptę soli, 1 łyżkę cukru , 2 łyżeczki cynamonu . Obrać jabłka , wyciąć gniazda nasienne i pokroić drobno . Wymieszać z ciastem .Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju ( kładąc porcje łyżką i ostrożnie przewracając łopatką ) .
Podawać z konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) - można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ) .
Podawać z konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) - można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ) .
Magda2601