Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Drożdżowe racuszki z karmelizowanymi gruszkami można też użyć jabłek. Racuszki są fajne w smaku i proste.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

 

  • 2 gruszki
  • 2-3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Gruszki obrać i pokroić w kostkę na patelnie wrzucić cukier podtopić i wrzucić gruszki i chwilę smażyć lekko potrząsając patelnią. Odstawić i ostudzić.

Drożdże rozmieszać z cukrem gdy się roztopią dodać letnie mleko i 1/3 szkl mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Następnie dodać resztę mąki , jajko i gruszki. Dokładnie wymieszać . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor , przestygnięte oprószyć cukrem pudrem.  
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Gruszki obrać i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać cukier
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Drożdże rozmieszać z cukrem gdy się roztopią dodać letnie mleko i 1/3 szkl mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Dodać resztę mąki , jajko i gruszki. Dokładnie wymieszać
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor