Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać posypane cukrem pudrem.

Racuchy z kaszą manną

Składniki:

Racuchy z kaszą manną

 

  • 1 szklanka kasza manna,
  • 4 szt jajka,
  • 2,5 szklanki mleko,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 3 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • do smaku Sól,
  • tłuszcz do smażenia,

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z kaszą manną
Do garnka wlać mleko, zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować około 10 minut, następnie ostudzić. Do miski wlać żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy, utrzeć na pulchną masę. Do kaszy dodawać utarte żółtka, oliwę i sól, wszystko dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, racuchy kłaść łyżką i smażyć na rumiano z obu stron.