dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Racuchy z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W prosty i smaczny sposób można przemycić dzieciom porzeczki, które są bardzo bogate w różne witaminki.

Racuchy z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z porzeczkami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/3 szkl mleka
  • 2 łyż oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyż cukru
  • 3/4 szkl porzeczek czerwonych
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z porzeczkami
Porzeczki przebieramy i płuczemy. Osączamy z nadmiaru wody. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, mleko oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron placki na złoty kolor. Smacznego! 
Racuchy z porzeczkami
Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukry.
Racuchy z porzeczkami
Wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt z mlekiem.
Racuchy z porzeczkami
Do ciasta dodajemy wypłukaną czerwoną porzeczkę.
Racuchy z porzeczkami
Racuchy smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Tagi:

jajko jajka