Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Racuchy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne placuszki na drożdżach z dodatkiem świeżych truskawek są doskonałym deserem nie tylko dla dzieci:)

Racuchy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z truskawkami

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 50 dkg truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z truskawkami
W mleku rozpuścić cukier i drożdże, odłożyć na kilka minut. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i maślankę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kłaść na nią porcje ciasta. Racuchy smażyć na rumiano z obu stron. Podawać oprószone cukrem pudrem. 
Racuchy z truskawkami
Drożdże i cukier rozpuszczone w ciepłym mleku.
Racuchy z truskawkami
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszane.
Racuchy z truskawkami
Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki dodane do przygotowanego ciasta.
Racuchy z truskawkami
Porcje ciasta kładzione na rozgrzany na patelni olej.

Tagi:

jajko jajka