Sposób przygotowania:
Racuchy z żurawiną
Mleko podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu do połowy mleka dokładamy cukier, rozkruszone drożdże oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia ( w ciepłe miejsce). Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, pozostałe mleko, sól, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiamy wlewamy tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe i odchodzi od ręki wsypujemy żurawinę . Łączymy ją z ciastem i całość odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki odrywamy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej. Racuszki smażymy w obu stron do zrumienienia. (Łyżkę wcześniej maczamy w rozgrzanym oleju, wówczas ciasto się do niej nie przylepia). Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!