misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Racuchy zielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne zdrowe racuszki.....

Racuchy zielone

Składniki:

Racuchy zielone

 

  • 2 szklanki maki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2szklanki śmietany
  • 3-4 jajka
  • łyżkę posiekanego koperku
  • łyżkę posiekanego szczypiorku
  • sól
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy zielone
Zagotować wodę, dodać masło i nieco soli. Mąkę wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i mieszając, doprowadzić do utworzenia się jednorodnego, gładkiego ciasta. Kiedy nieco przestygnie, dodawać – ubijając – po jednym żółtku, śmietanę oraz posiekane zioła. Na koniec połączyć z dobrze ubitą pianą, wymieszać. Racuszki wielkości polowy pączka, smażyć w oleju, nakładając ciasto łyżką. Jest to doskonały dodatek do potraw warzywnych.

Tagi:

jajko jajka mak