Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Racuszki bananowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Racuszki to świetny deser lub obiad. Prywatnie w moim domu przygotowane są na słodko jak deserek dla całej rodziny.

Racuszki bananowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki bananowo-jabłkowe

 

  • 250 ml kefiru
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki bananowo-jabłkowe
Banana obieramy, kroimy w plastry. Jabłko obieramy i kroimy w półplasterki. Do miski przelewamy kefir, dolewamy mleko i mieszamy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier puder i całość mieszamy do konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodajemy jabłka, mieszamy. Dodajemy banany i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy porcję racuchów i smażmy na złoto z dwóch stron.
Racuszki bananowo-jabłkowe
Etap 1 do miski przekładamy składniki na racuchy
Racuszki bananowo-jabłkowe
Etap 2 dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy
Racuszki bananowo-jabłkowe
Etap 3 dodajemy pokrojone plastry bananów
Racuszki bananowo-jabłkowe
Etap 4 na nagrzany olej nakładamy porcję racuszków