Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki biszkoptowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuszki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa...

Racuszki biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

Racuszki biszkoptowe z jabłkami

 

  • 1/2 kg jabłka,
  • 7 szt jajka,
  • 4 łyżki mąka pszenna,
  • 7 łyżek cukier,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • do smaku cynamon,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do smażenia,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Racuszki biszkoptowe z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jabłka, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać nieduże racuchy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.