dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Racuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe racuszki z cukrem pudrem.

Racuszki drożdżowe

Składniki:

Racuszki drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe
Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodać resztę mleka oraz cukru, mąkę i cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz roztopione i wystudzone masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, łyżką kłaść porcje na patelnię lub do rondla z gorącym tłuszczem. Usmażone racuszki ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka