2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Racuszki z jabłuszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Racuszki pachnące jabłuszkami z szczyptą korzennego aromatu..

Racuszki z jabłuszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z jabłuszkami

 

  • Na około 20 racuszków:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukry waniliowego z Kotanyi 10 gr
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłuszkami
Jaja wbijamy do miski ucieramy z cukrami i szczyptą soli,następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu i dodajemy do masy jajecznej ,jednocześnie wlewając mleko ,delikatnie miksujemy do połączenia się składnikówJabłka obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do masy i delikatnie już łyżką mieszamy.Masa powinna być gęsta ,jeśli by była za rzadka dodajemy łyżkę dwie mąki. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż racuszki będą rumiane,ja smażyłam na patelni ceramicznej praktycznie na łyżce oleju.Podawać posypane cukrem pudrem i z konfiturą malinową lub porzeczkową,domowej roboty.Pycha:)
Racuszki z jabłuszkami
szykujemy składniki które będą nam potrzebne do upieczenia racuszków
Racuszki z jabłuszkami
jaja ucieramy z cukrami dodajemy do ciasta mąkę..
Racuszki z jabłuszkami
a na koniec starte na tarce jarzynowej jabłka
Racuszki z jabłuszkami
porcjami nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy:)