Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuszki z miodem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aby mieć puszyste i smaczne racuszki wcale nie trzeba używać drożdży. Wystarczy soda i maślanka która swoja kwaśnością pobudzi sodę do działania.

Racuszki z miodem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z miodem i jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z miodem i jabłkami
Do maślanki wsypujemy mąkę, otręby i sodę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Miód rozpuszczamy z miodem, cienkim strumieniem wlewamy do ciasta, dodajemy resztę składników i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Ilość cynamonu jest zależna od naszych upodobań smakowych, a więc dajemy tyle ile lubimy. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy do ciasta, dokładnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta, przykrywamy pokrywką i wolno podpiekamy. Jak wierzch będzie suchy obracamy na drugą stronę i dopiekamy. Zimne posypujemy pudrem. 
Racuszki z miodem i jabłkami
Ilość cynamonu jest indywidualną sprawą ile kto lubi.
Racuszki z miodem i jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
Racuszki z miodem i jabłkami
Na koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Racuszki z miodem i jabłkami
Placuszki nakładamy na patelnię bez tłuszczu i wolno podpiekamy.