marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Racuszki z warzywami i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Proste i smaczne dania w pół godziny pozwolą nam oszczędzić czas, wtedy gdy nie mamy sił po pracy, by gotować pracochłonne posiłki. Jeśli mamy podstawowe produkty na dany posiłek i dobre chęci, to możemy w krótkim czasie zaspokoić głód.

Racuszki z warzywami i sezamem

Składniki:

Racuszki z warzywami i sezamem

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4-5 jaj,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 12 %,
  • 15 dag. sera żółtego startego,
  • szczypta soli,
  • szczypta curry,
  • 1/2 szklanki sezamu białego,
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej,
  • pęczek młodych marchewek,
  • 1 mała lub średnia cukinia,
  • pęczek brokuł świeżych,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuszki z warzywami i sezamem
Składniki na ciasto naleśnikowe, tj. jajka, mąkę, mleko lub śmietankę, trochę startego sera żółtego, sezam, sól, szczypta curry ubić trzepaczką na jednolitą masę.

Warzywa sezonowe jak cukinia, brokuły, młoda marchewka oczyścić, oskrobać, opłukać i pokroić na kostkę cukinię, brokuły podzielić na różyczki, a marchewki jeśli są dość małe, to można w całości zanurzyć w cieście jak i pozostałe warzywa.

Olej wlać na patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy średnie racuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyjąć i odsączyć z tłuszczu nad patelnią oraz przenieść placki na talerz płaski i smazyć następne porcje.

Można spożywać z ketchupem lub tabasco.

Tagi:

sery ser cukinia