Sposób przygotowania:
Racuszki z warzywami i sezamem
Składniki na ciasto naleśnikowe, tj. jajka, mąkę, mleko lub śmietankę, trochę startego sera żółtego, sezam, sól, szczypta curry ubić trzepaczką na jednolitą masę.
Warzywa sezonowe jak cukinia, brokuły, młoda marchewka oczyścić, oskrobać, opłukać i pokroić na kostkę cukinię, brokuły podzielić na różyczki, a marchewki jeśli są dość małe, to można w całości zanurzyć w cieście jak i pozostałe warzywa.
Olej wlać na patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy średnie racuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyjąć i odsączyć z tłuszczu nad patelnią oraz przenieść placki na talerz płaski i smazyć następne porcje.
Można spożywać z ketchupem lub tabasco.
Warzywa sezonowe jak cukinia, brokuły, młoda marchewka oczyścić, oskrobać, opłukać i pokroić na kostkę cukinię, brokuły podzielić na różyczki, a marchewki jeśli są dość małe, to można w całości zanurzyć w cieście jak i pozostałe warzywa.
Olej wlać na patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy średnie racuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyjąć i odsączyć z tłuszczu nad patelnią oraz przenieść placki na talerz płaski i smazyć następne porcje.
Można spożywać z ketchupem lub tabasco.