Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki ziemniaczane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać posiekane orzechy włoskie i szczyptę mielonego cynamonu.

Racuszki ziemniaczane z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki ziemniaczane z jabłkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki ziemniaczane z jabłkami
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółtko, utarte ziemniaki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, oliwę i sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Racuszki ziemniaczane z jabłkami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Racuszki ziemniaczane z jabłkami
Do zimnych dodać żółtko, mąkę, pianę z białka, wymieszać.
Racuszki ziemniaczane z jabłkami
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.