little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dosłownie:Niebo w gębie ;-)

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • Do obsypania:
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 olejku śmietankowego

Sposób przygotowania:

Rafaello
Przygotowujemy biszkopt:

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 180 stopni przez pół godziny. Gdy ciasto będzie chłodne wyjmujemy z formy.

Przygotowujemy masę:

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 1 szklanką cukru. W odrębnej misce łączymy 1,5 szklanki mleka z 1 szklanką mąki tortowej. Do zagotowanego mleka wlewamy mleko połączone z mąką. Dodać olejek śmietankowy, ostudzić. Następnie połączyć z 3/4 kostki margaryny-miksować. Upieczony biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą- zostawić troszkę masy na obsmarowanie boków ciasta.

Do obsypania:

Wszystkie składniki wymieszać i zarumienić na patelni ;-)

Smacznego!!