Sposób przygotowania:
Rafaello1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy części: 2 większe i jednakowe oraz jedną część mniejszą.
2. Dwie większe części pieczemy, pilnując przy tym uważnie, aby się nie spaliły.
3. Następnie pieczemy trzecią część, którą po upieczeniu kruszymy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Krem: 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła roślinnego, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki cukru, 0,7 litra mleka
1. Masło roślinne, cukier, cukier waniliowy rozpuścić, ale nie gotować. Dobrze wystudzić.
2. Do wystudzonej masy dodać 4 jajka i mąkę. Dobrze wszystko roztrzepać mikserem.
3. Zagotować mleko, wlać masę i gotować tak jak budyń, ciągle mieszając, aby masa była gładka.
Złożenie ciasta:
1. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wlewamy póki jest jeszcze gorąca na pozostawione w formie ciasto.
2. Masę przykrywamy drugim ciastem i wylewamy na nie pozostałą masę.
3. Wierzch ciasta posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką z ciasta i wiórków.
Najlepiej piec na papierze pergaminowym.
mamqa
Weronka