Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Rafaello na biszkopcie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wersja znanego i pysznego ciasta. Jest lekkie, mocno kokosowe i słodziutkie. Koniecznie sami się przekonajcie.

Rafaello na biszkopcie

Składniki:

Rafaello na biszkopcie

Biszkopt na tortownicę o średnicy około 23 cm lub blachę o wymiarach 15 x 25 cm:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa:

Wierzch:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Rafaello na biszkopcie
Biszkopt:

Jajka należy utrzeć z cukrami i połączyć z olejem Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.

Krem:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić (powinna być wciąż płynna). Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z wiórkami kokosowymi oraz czekoladą. Powstałą masę podzielić na 2 równe części.

Na pierwszym kawałku ciasta rozsmarować (równomiernie) pierwszą porcję kremu, przykryć kolejnym biszkoptem i na końcu wyłożyć resztę kremu.

Wierzch:

Mało roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami. Całość lekko podprażyć (na złoto) i delikatnie wklepać w wierzch ciasta (na kremie). (Zrobiłam też kilka "szlaczków z ciemnej czekolady).

Ciasto należy schłodzić w lodówce.